Korniss Péter és Hangay Enikő kiállítása

 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client6/web124/web/sites/all/modules/views/views.module on line 1118.
 • strict warning: Declaration of views_handler_field::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /var/www/clients/client6/web124/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_field.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of content_handler_field::element_type() should be compatible with views_handler_field::element_type($none_supported = false, $default_empty = false, $inline = false) in /var/www/clients/client6/web124/web/sites/all/modules/cck/includes/views/handlers/content_handler_field.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client6/web124/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_handler_sort::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client6/web124/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_handler_sort::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /var/www/clients/client6/web124/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client6/web124/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::query() should be compatible with views_handler::query($group_by = false) in /var/www/clients/client6/web124/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_query::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client6/web124/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_query.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /var/www/clients/client6/web124/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client6/web124/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
2011. szeptember 14 - október 15.

Kiemelkedő kettős kiállítással kezdjük az őszi évadot: egy művészettörténeti és kultúrtörténeti tekintetben is meghatározó, világviszonylatban elismert és a maga teljességében is máig fejlődő, aktuális életmű, és egy kezdődő, ígéretességével, sajátos világlátásával izgalmas életút kontrasztjait és közös értékeit, pontjait kívánjuk felvillantani, végeredményben „közös nevezőre” hozni egy egyszeri kiállítás során, a fotográfia területén. A Spiritusz Galéria külön figyelmet szentel a fotó műfajának, művészeinek egyéni, csoportos megjelentetései során rendszeresen mutatja be a mai magyar fotográfia fiatal tehetségeit. E mostani tárlat ebben is más, mert a magyar és nemzetközi kortárs fotóművészet megkerülhetetlen alkotója fogadta el felkérésünket, hogy Galériánk történetében először erősítse tekintélyével tevékenységünket és presztízsünket. Mérföldkő tehát ez az együttműködés a tárlat tekintetében is, valamint előrevetíti a Várfok Galéria Csoport másik, e tekintetben jelentősebb tagjával, a Várfok Galériával való jövőbeli együttműködést is.

 

 

Korniss Péter és Hangay Enikő a Spiritusz Galériában találkoztak személyesen először és szembesültek alkotói világuk „közösségeivel”, melyeket az egyes különbségek sem homályosítanak el érzékeny felületű és tartalmú képeikben. Két eltérő pálya és nemzedék találkozott akkor és találkozik most, a kiállításon egymással: ám a generációs különbségek ellenére a kortárs frissesség és aktualitás, az újra és a sokszor mások számára láthatatlan, vagy nehezen észrevehető és kifejezhető jelenségekre való különös érzékenység, az „objektív szubjektivitása” vezérli mindkettejüket. A válogatás is szubjektív, és különösen Korniss Péter esetében különleges: a fotóművész 60-as években készült és még részben sehol másutt, részben ritkán látott fekete-fehér sorozatából merít.

 

Korniss Péter (1937) „a 60-as évek elején a tanyasi életről készített riportfotóival, majd a hagyományos paraszti kultúrát bemutató képeivel Erdély eltűnő világáról hozott híradásaival lett ismert. Tánc- és balettfotóival, a 25. Színház előadásain készített képeivel, majd a vendégmunkás-sorozatával folytatódott pályája. Budapestet, Magyarországot és Erdélyt örökítette meg kamerája a 90-es években. Klasszikus fotóriporter, akinek egyetlen célja, hogy fotói segítségével minél több emberrel ossza meg élményeit, a világból általa fontosnak tartott részleteket. Első műcsarnokbeli kiállítása az új magyar fotográfia egyik mérföldköve. Erdélyről akkoriban beszélni sem nagyon lehetett. A képek kiemelkedtek kontextusukból, s máig ható érvénnyel hirdetik, hogy az igazi fotóriporter újra és újra visszamegy témájának helyszínére, s egyre mélyülő koncentrikus körökben próbál meg eljutni a jelenségek lényegéig. A Vendégmunkások c. évtizedet átívelő sorozata aláhúzta e fotóriporteri attitűd helyességét. Az eltűnő paraszti életformát kutató képei egy múlttá váló világ művészi hitelességű dokumentumai.” (Kincses Károly, Artportal.hu / webdesign.hu/pkorniss/hu).

 

Ezek az eltűnő, letűnő élet- és értékmódot nem csupán dokumentáló és megörökítő, hanem mai nap is mindannyiunkkal szembesítő és csendes visszafogottsággal, inkább a képek és atmoszférájuk, karaktereik erejével „kritizáló” képriportok első pillantásra távolinak tűnnek Hangay Enikő ugyanilyen halk, szemlélődő, ám rendkívül belső, „rejtett” világától. Kornisst a közösség, Hangayt az egyéni lét érdekli elsősorban, de csak képeik felületén megragadva. Rétegek bontakoznak ki a fiatal, jelenleg New Yorkban élő alkotó (1976) lírai fotósorozatán: az egyszeri pillanatok nagyon személyes befogadásától a közös élmények átéléséig, környezete, közössége, családja meghitt életképein, csendéletein, ahol a kötődés finomra hangolt húrja rezonál. Hangay érzéseken, benyomásokon alapuló, „festői” fényképein a hétköznapi (sokszor mikro-) környezetet varázsolja el, nagyítja fel, a számunkra apró árnyalatokat, banális jeleneteket monumentálissá téve. A köznapi, pillanatnyi „csodák” viszonylagosságáról szóló képei mintha egy számunkra szinte láthatatlan világba szippantanának. A fiatal fotóstársaival közösen működtetett 1day1photo oldalain napi rendszerességgel frissített felvételei ugyanúgy képriportoknak foghatók fel egyben.

 

Ez a két világ találkozik a Spiritusz Galéria kiállításán, Korniss Péter objektív tárgyilagossága, mely mégis friss és közvetlen, a lencse érzékenysége szűri át, és az, ami mögötte van. A „csak itt és most” intenzitása, melyben Hangay Enikő szubjektív pillanatnyisága is univerzálissá tágul. Saját élményeik motiválják és kötik össze őket. Korniss Pétert idézve „sokkal fontosabb az, ami összeköt, mint a különbség, ami elválaszt”. És ez az élményvilág, a hagyomány és annak jelenlevősége, folytatása, fejlődése, mindannyiunkhoz szóló felelőssége: a ma és a jövő, az utókor számára.